suplementy na odporność
Suplementy

Suplementy na odporność – czy to konieczne?

W obecnym, zimowo-wiosennym okresie organizm jest wystawiany na próbę. Stres w pracy, w szkole, na uczelni, nieregularne odżywianie, pośpiech, mała ilość słońca to wszystko wpływa negatywnie na układ odpornościowy. Przemęczony układ immunologiczny przestaje sobie radzić nawet z niegroźnie wyglądającym przeziębieniem. Warto więc sięgnąć po leki na odporność.

Kto powinien sięgnąć po suplementy na odporność?

Tak naprawdę każdy. Większość osób nie zdaje sobie sprawy, że ich układ odpornościowy potrzebuje wsparcia.

Po leki na wzmocnienie układu immunologicznego powinny sięgnąć:

  • osoby żyjące w przewlekłym stresie, po traumatycznych przeżyciach, wykonujące stresującą pracę,
  • seniorzy (w podeszłym wieku siła układu odpornościowego słabnie),
  • kobiety w ciąży i starające się o dziecko,
  • osoby zmagające się z chorobami przewlekłymi np. cukrzycą, nadciśnieniem tętniczym, chorobą zatorowo-zakrzepową, po zawałach, po nowotworach,
  • osoby mające kontakt z ludźmi chorymi (osoby pracujące w służbie zdrowia, mające kontakt z dużą ilością osób)
  • osoby prowadzące siedzący tryb życia, z małą ilością aktywności fizycznej.

Jakie substancje wspomagają odporność?

Suplementów na odporność na rynku jest masa. W aptekach można znaleźć leki złożone z kilkoma substancjami czynnymi lub takie, które zawierają tylko jeden składnik. Substancje pozytywnie wpływające na odporność to m.in.:

suplementy na odporność
  • witamina C – wspiera układ odpornościowy w trakcie intensywnych ćwiczeń fizycznych i po nich, przyspiesza gojenie się ran, uszczelnia naczynia krwionośne,
  • witamina D – stymuluje przekształcanie się monocytów w dojrzałe makrofagi, które niszczą niepożądane drobnoustroje, zwiększa ona produkcję peptydów przeciwdrobnoustrojowych (szacuje się, że w okresie od września do kwietnia organizm wymaga jej suplementowania),
  • cynk – skraca czas trwania infekcji i stopień zaostrzenia choroby, chroni komórki przed stresem oksydacyjnym,
  • beta-glukan – wspomaga działanie komórek odpornościowych,
  • laktoferyna – to multifunkcyjne białko znajdujące się w mleku, ma właściwości przeciwzapalne i immunomodulujące.

Pozostałe substancje wykazujące pośredni wpływ na funkcjonowanie układu immunologicznego to: witamina B12, selen, witamina E, kwas foliowy i witamina B6.