Dlaczego warto wprowadzić do diety witaminę b15?

Witamina b15 od bardzo wielu lat wykorzystywana jest na szeroką skalę w lecznictwie, dlatego też warto skorzystać z jej dobrodziejstwa. W Polsce kwas pangamowy jest dopiero odkrywany, ale z roku na rok coraz więcej osób jest nim zainteresowanych.

Dlaczego warto postawić na kwas pangamowy?

Witamina b15 bardzo pozytywnie wpływa nie tylko na nasz stan fizyczny, ale również psychiczny. Jeżeli chodzi o aspekty czysto fizyczne, to witamina ta znacząco przyśpiesza katabolizm kwasu mlekowego, dzięki czemu mięśnie wolniej się meczą. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, ale kwas pangamowy działa praktycznie tak samo jak popularna metionina. W dużym skrócie mówiąc przyśpiesza utlenianie glukozy w komórkach, dzięki czemu pozyskiwanie nowej dawki energii jest ułatwione.

Doskonały antyoksydant

Warto wspomnieć także i o tym, że witamina b15 działa w pewnym sensie tak samo jak antyoksydant, czyli popularny przeciwutleniacz. Jest to jeden z najlepszych związków, który ochrania nasz organizm przez niszczącym działaniem wolnych rodników w organizmie. Witamina b15 nie tylko zwiększa utlenianie glukozy i lipidów, ale również skutecznie obniża stężenie złego cholesterolu we krwi. Kwas pangamowy rozszerza naczynia krwionośne, dzięki czemu poprawia się ukrwienie poszczególnych tkanek. Pamiętać należy również i o tym, że witaminy b15 biorą czynny udział przy zwiększaniu produkcji żółci, dzięki czemu przyśpieszają się procesu usuwania toksyn azotowych i metali ciężkich.

O czym należy pamiętać?

Na rynku jest wiele godnych polecenia suplementów, które zawierają w swoim składzie witaminę b15. Pamiętać należy jednak o tym aby nie zażywać jej podczas stosowania sulfonamidów i antybiotyków. Przy kuracji antybiotykowej niektóre preparaty mogą znacząco wzmocnić działanie witaminy b15 , co może mieć oczywiście bardzo negatywny wpływ na nasze zdrowie.