zioła

Głóg jednoszyjkowy lekarstwem na choroby serca?

Wiele gatunków głogu, w tym głóg jednoszyjkowy, dwuszyjkowy, włoski lub czarny, to rośliny bardzo niedocenione z punktu widzenia leczniczego. Krzewy głogu są najczęściej używane do zróżnicowania żywopłotów w ogrodach, a ich owoce – do wyrabiania konfitur lub win. Nadal jednak niewielu ludzi zdaje sobie sprawę, że głóg powinien być rozpatrywany przede wszystkim w kategoriach medycznych.

Czym jest głóg?

Głóg dwuszyjkowy z LekiNatury to ciernista roślina z rodziny różowatych, zazwyczaj występująca w postaci krzewów lub niewielkich drzew. Głóg jest bardzo odporny na ciężkie warunki klimatyczne, w tym m.in. na suszę, więc bardzo często porasta nieużytki i wolne przestrzenie. Bywa jednak stosowany w ogrodnictwie do formowania żywopłotów lub szpalerów w miastach. Jako drzewo, głóg jednoszyjkowy osiąga nawet do 4 metrów wysokości. Posiada niewielkie białe kwiaty, romboidalne poszarpane liście oraz kuliste owoce o kolorze czerwonym lub ciemnoczerwonym. Owoce te można spożywać nawet na surowo, jednak nie odznaczają się one pod względem smakowym.

Lecznicze właściwości głogu jednoszyjkowego

Głóg jednoszyjkowy oprócz swojej uniwersalności w kwestii ogrodniczej, posiada też wiele właściwości prozdrowotnych. Zwłaszcza kwiaty i owoce są coraz szerzej stosowane w przemyśle zielarskim, ponieważ potwierdzono ich skuteczność w pomocniczym leczeniu chorób wieńcowych. Preparaty przygotowywane z głogu jednoszyjkowego są w stanie rozszerzać naczynia krwionośne i znacznie ułatwiać przepływ krwi do serca, dlatego powinny być one przyjmowane w postaci suplementów diety przez wszystkie osoby zmagające się z chorobami serca, a także przez osoby starsze. Ponadto głóg sprawdza się również jako środek uspakajający, często stosowany w pomocniczym leczeniu nerwicy. Poprawia krążenie krwi z mózgu, niweluje symptomy duszności, a także działa kojąco w przypadku przemęczenia organizmu.

Wyciąg z owoców głogu jednoszyjkowego powinien być stosowany zarówno w leczeniu chorób wieńcowych, jak i profilaktycznie przez osoby zdrowe.